Monday, September 15, 2014

Başparmak Çekişi

Başparmak çekişi nedir? Niye vardır? Nasıl yapılır?

Kuşkusuz ki Osmanlının savaş alanlar da üstünlüğünün sebeplerinden biri de başparmak çekişidir. Hiç de yabana atılcak bir konu değil. Çünkü okçulukta çok önemli. Ve küçük bir ayrıntı ile büyük farklar ortaya çıkıyor. Nasıl?

Öncelikli olarak Başparmak çekişi nedir? Türk okçuluğunda çok kritik bir öneme sahiptir. Kirişin sağ elin baş parmağı ile sarılıp işaret parmağı ile desteklenmesi ile olur. Zihgir dediğimiz baş parmağa takılan yüzük ile parmak korunur. Ayrıntılı bir çizim için: Başparmak Çekişi

Nasıl bir farklılık ortaya koyar?

1. Bir kere üç parmak çekişi ile en büyük farkı okun yay ve işaret parmağı ile desteklenmesi. Nasıl? Ok kirişe yerleştirildikten sonra gez in olduğu yerden işaret parmağı ile yay a dogru bir baskı oluyor. Alttan da başparmak destek oluyor. Bu sayede diğer taraftan da yayın destek olması ile ok hareket halinde bile düşmemiş yaydan saga sola düşmemiş oluyor. Bu da savaş alanında hareket halinde / at üstünde muhteşem bir üstünlük sağlıyor.

2. Yine üç parmak çekişine kıyasla tek noktadan kirişi çekmek çok daha doğru oluyor. Sonuçta 3 parmak ile çektiğimizde kiriş parmaklarımıza baskı yapıyor ve tam bir üçgen gibi davranmıyor. Ve kişisel izlenimim üç parmak ile atış yaptığımızda kirişi 3 farklı şekilde hissediyoruz. Ama başparmak çekişinde ise tek bir noktadan bütün sistemi hissediyoruz. Bence 3 farklı hisden ise tek iyidir.

Zaten bir deneyin bağımlısı olacaksınız :)

Genelde boynuzdan yapılan zihgirin ise günümüzde gümüşten işlemeli yapan versiyonları da mevcud.




Bu da başparmak çekişi nasıl yapılcağına dair bir görsel:




İyi atışlar dilerim

No comments:

Post a Comment